top of page
Léonie.jpg

De voorbije twee jaar investeerde Comité Léonie in de publicatie van een nieuw boek over Léonie Keingiaert:
Léonie. Burgemeester tussen dorp en adel
Uitgegeven door Uitgeverij Davidsfonds.

Gedrukt in kleur met harde kaft, ca. 300 blz.

In 1921 wordt jonkvrouw Léonie Keingiaert de Gheluvelt de eerste vrouwelijke burgemeester van België. Haar leven leest als een roman. In het landelijke Geluveld, een dorp tussen Ieper en Menen, raakt ze verwikkeld in talrijke intriges. Ondanks de veranderende maatschappij blijft Léonie vasthouden aan de adellijke privileges van voor de Eerste Wereldoorlog. Als dame de noblesse was ze een eeuw te laat geboren. Als vrouw in de politiek te vroeg.

Karen Derycke en Lee Ingelbrecht, beiden werkzaam in het Memorial Museum Passchendaele 1917, schreven in hun vrije tijd haar levensverhaal. Het boek heeft niet tot doel Léonie als ‘goed’ of ‘slecht’ te bestempelen. Het is een alomvattende biografie die haar politieke carrière overstijgt en gebaseerd is op objectief bronnenonderzoek en unieke archieven. Is ze een grote weldoenster, een feministe avant la lettre of een vurig tegenstander van de kerk?

Ontdek Léonies boeiende levensverhaal en unieke, nog nooit gepubliceerde beelden in het boek “Léonie. Burgemeester tussen dorp en adel”.

Het online formulier wordt bij voorkeur gebruikt voor een bestelling die dient te worden opgestuurd per post.


U kunt het boek tegenwoordig ook aankopen bij onderstaande lokale handelaars:
- Spar Express Geluveld, Menenstraat 156b - 8980 Geluveld.
- Omnishop Bossaert Geluveld, Menenstraat 35 - 8980 Geluveld.
- Memorial Museum Passchendaele 1917 Zonnebeke, Berten Pilstraat 5a - 8980
Zonnebeke.

bottom of page